Ole Magne (Ola) Hvattum 1924-1991

Ole Magne (Ola) Hvattum 1924-1991

Med en far som het Ole var det naturlig at Ole Magne ble til Ola i dagligtale. Senere kom det flere med like eller lignende navn. Da ble han i familien kalt Stor-Ola. Ola ble i sin ungdom værende på Hvattum og arbeidet sammen med faren. Da søsteren Margrete og ektemannen Sverre Thune kom til prestegarden i Vardal i 1947 trengte de arbeidsfolk. Magretes far, Ole, var til stor hjelp. Ola var på prestegarden som gardsgutt flere sommersesonger.

Foran det nye uthuset på prestegarden i Vardal 1951, fra venstre: Ola Hvattum, Magnus Lynnebakken, Ole Hvattum (far til Ola)

Ola ble en populær mann blant ungdommen i Vardal. I flere sesonger var en fryktet back på fotballaget til Haug Idrettslag.

Fra fotballkamp på Haug stadion 1950. Foran fra venstre: Thorleif Storskogen, Ole Skyberg og Arvid Henriksen. Bak fra venstre: Magnus Kolverud, Hjalmar Nilsen, Helge Braaastad, Trygve Tømmerhol, Ole Magne Hvattum, Øyvind Petrud, Rolf Henriksen og Birger Foss

Yrkesmessig søkte Ola seg mot landbruket og arbeidet en periode hos Felleskjøpet i Oslo som blant annet solgte traktorer. Senere kom han til anleggsfirmaet Thor Furuholmen AS som lagermann. Her ble han værende resten av yrkeslivet.

Prestegarden i Vardal 1957. Fra venstre: Marie Thune, Anders Hvattum, Guri Hvattum med Torstein på fanget, Sverre Thune, Margit Dynna, Ola Hvattum, Ingeborg Hvattum. Margrete Thune, delvis skjult bak Ola.

Ola giftet seg med Asta Brufladt, f. 1926 fra Etnedalen. De fikk sønnen Ivar, f. 1963. Asta og Ola levde aldri sammen som ektefolk.

Ola Hvattum sammen med niesen Marie Thune

I mange år var Ola lidenskapelig opptatt av bridge og spilte i mange turneringer. Han må ha vært dyktig for det vanket mange flotte og kostbare premier i hyllene hans. Når han fant det for godt ga han dette bort til yngre folk som det var mange av i familien Hvattum.

Ola Hvattum var usedvanlig snill og lånte villig bort det han hadde til familiemedlemmer. Mens han selv holdt til på en liten hybel, lånte han et helt år bort leiligheten sin på Vestli i Oslo til et av familiens nybakte ektepar. Til andre lånte han bort bilen i noen uker og til de samme ga han bort fjernsynet sitt. Selv måtte han klare seg uten.